nedelja, 7. april 2013

Alkohol / samoodpuščanje 1





Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila alkohol povezovati in definirati z besedami 'normalna stvar', običajno. Zavedam se, da je to običaj v naši družini, družbi, državi… da pa obstajajo sicer redki kraji, kjer ljudje alkohola sploh ne konzumirajo. Sicer pa običajno – gor ali dol… kar je bistveno je nesmiselnost vnašanja alkohola v telo. Ne dovolim in ne dopustim si več povezovati pitja alkohola z besedami 'normalna stvar', običajno, namesto tega ga raje povezujem z besedami nepotrebno, nesmiselno, škodljivo. (Škodljivo glede na to kako potencira delovanje UmZS in skupaj z njim zajeda fizično telo.*)
Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila sodelovati v konzumaciji alkohola pri pogostitvi skoraj vsakega obiska, ob vsakem praznovanju: rojstnih dni, praznikov, obletnic, 'posebnih dogodkov', kadar so bili pri hiši delavci ali kadar smo domači delali več ur… Zavedam se, da sem se tako skrivala za drugimi – češ če lahko oni, lahko tudi jaz. Dejstvo je, da drugi še nimajo informacij o tem kako zelo škodljiv je alkohol za človeško telo, torej je popolnoma nesmiselno, da se primerjam z drugimi pivci alkohola.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila 'pijačo, dve' soditi kot nesporni, čeprav se zavedam, da se po pijači, dveh pogosto sproži bolj ali manj nenasitna želja po še več. 

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila vožnjo pod vplivom alkohola, čeprav se zavedam zmanjšane sposobnost koordinacije, odzivanja, ravnotežja in povečanja samozavesti/poguma ob pitju alkohola… Zavedam se, da na cesti že tako ali tako nimam kontrole nad drugimi vozniki in okoliščinami – zato je toliko bolj pomembno, da imam čim večjo kontrolo nad sabo in avtomobilom.
In na dan pride izgovor: večkrat sem že vozila pod vplivom alkohola, pa se ni zgodilo nič omembe vrednega. Takrat se še nisem zavedala vpliva alkohola na UmZS kot se ga sedaj…

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila verjeti, da ne morem postati zasvojena z alkoholom, ker imam za to dovolj samodiscipline in krute posledice ogabne zasvojenosti z alkoholom nenehno pred očmi. Zavedam se, da se s postopno povečavo konzumacije alkohola lahko hkrati stopnjuje/opravičuje tudi toleranca do količine – vse do alkoholizma. Ne dovolim si več samoumevnega prepričanja, da sem imuna na alkoholizem.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila obsojati babico zaradi tega, ker si je dopustila postati alkoholik in nam je tako po nepotrebnem otežila življenja. Zavedam se, da obsojanje babice zaradi njenega alkoholizma ne bo spremenilo dejstva, da je babica alkoholik. Zavedam se, da tudi nobeno drugo čustvo, kot so na primer jeza, pomilovanje, samopomilovanje, razdraženost, nervoza, nestrpnost, naveličanost ne bo spremenilo dejstva, da se bomo skupaj z babico 'sprehodili' skozi posledice njenega alkoholizma. Kadar se v meni začnejo zbujati sojenje in/ali katero izmed čustev kot reakcija na babičin alkoholizem in posledice, se ustavim in diham. Spomnim se na nesmiselnost dopuščanja lastnih reakcij in jih ustavim.

Odpustim si, da sem sprejela in si dopustila alkohol zlorabiti kot sredstvo upora proti staršem in kot sredstvo za občutek sprejetosti med vrstniki. Vidim/realiziram/razumem, da je bil to hkrati tudi upor proti sebi kot fizičnemu telesu in nesprejemanje sebe ter iskanje pozornosti/sprejetosti s strani drugih na račun zlorabe lastnega telesa. Ko opazim željo po alkoholu, se vprašam kaj želim tokrat skrit pred sabo, od katerega soočenja konkretno bežim, kakšen izgovor se mi mota po glavi. Tako ozavestim konflikt in čas, ki bi ga sicer namenila pitju alkohola raje porabim za samoodpuščanje konflikta. Ko opazim željo po pitju alkohola z namenom, da bi dobila zunanjo pozornost in občutek sprejetosti in/ali da bi se lažje sprostila in lažje sprejemala druge – se ustavim in diham. Svojo pozornost raje namenim sebi kot sprostitvi in odprtosti do drugih ter čim bolj konstruktivni komunikaciji z drugimi.


Posnetki na temo o nesmiselnosti alkohola bodo še en čas na mestu…
Tokrat priporočam ogled Bastianove perspektive:




Ni komentarjev:

Objavite komentar